Краят на високите цени за роуминг в рамките на Европейския съюз настъпва на 15 юни. Това договориха Европейският парламент и страните членки.

След тази новина обаче се появиха опасения, че мобилните оператори ще повишат цените на услугите си.

"10 години се борим да има безплатен роуминг. Това е голямо постижение по отношение на потребителите", заяви пред NOVA Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията. "Безспорно има съпротивление от страна на операторите. Поетапното намаление на цените за роуминг започна през 2014-а", обясни още той.

Таксите за роуминг отпадат през юни

По думите му оттук нататък има два риска. "Единият е т.нар. "ефект на водния матрак" - когато намаляваш цените на едро, се увеличават на дребно", обясни Божков.

Той обаче увери, че няма да позволят това на операторите. "Първо, обикновено сме подписали договори за 24 месеца, т.е. за две години напред, вече имаме тарифни планове. Второ, ще се сблъскат две тенденции. Едната е за ефективна конкуренция", обясни Божков. По думата му битката е за всеки клиент.

"Всеки един оператор се бори за пазарен дял. В последните години имаме много разнообразни тарифни планове, по-качествени услуги", поясни експертът.

Божков обясни, че има опасност потребителите да се опитат да злоупотребят. Като например потребител да купи карта у нас, за да я ползва в страна, където телефонните услуги са по-скъпи. Дори има опасност потребители да купуват карти и да ги препродават в чужбина.

"Операторите обективно ще си търсят правата и ще искат обяснения", заяви още Божков.
nova.bg