Таксите за роуминг отпадат през юни
Таксите за роуминг отпадат през юни / Thinkstock/Getty Images
Таксите за роуминг отпадат през юни
92344
Таксите за роуминг отпадат през юни
  • Таксите за роуминг отпадат през юни
Таксите за роуминг на територията на Европейския съюз да отпаднат от 15 юни 2017 г. За това се договориха снощи страните членки от ЕС и Европарламентът. По този начин е възможно от средата на годината да говорим с другите страни от ЕС на същата цена, на която говорим и в България.

Ромунг таксата се заплаща от мобилните оператори от различните държави, за да си осигурят взаимен достъп до мрежите си. Впоследствие телекомите удържат таксата и от потребителите си, които са водили международни разговори. Към момента, ако провеждате телефонен разговор с друга страна членка на ЕС, ще заплатите допълнителна цена до 0,05 евро на минута. За изпратен SMS добавката е до 0,02 евро, а при използване на мобилен интернет – до 0,05 евро на мегабайт изтеглени данни.

Споразумението е от 15 юни да отпаднат начисленията върху потребителските такси, а не тарифите, които телекомите плащат помежду си. Въпросните такси обаче вече ще имат таван от 3,2 евроцента на минута разговор и 1 евроцент за SMS. В този случай дори да сте изчерпали месечния си пакет към мобилния си оператор, при разговор с чужбина няма да доплащате по-голяма от тази такса.

Постепенно ще намаляват цените и на мобилния интернет – от 8,5 евро за гигабайт данни в момента, цената трябва да падне до 2,5 евро през 2022 г. Първоначалната идея абонатите да могат да ползват безплатен ромуниг в ЕС в рамките само на три месеца беше отхвърлена и ограничения в броя и продължителността на разговорите няма да има. Операторите обаче ще имат право да засичат възможни злоупотреби – за такава ще се счита например ползването на СИМ-карта предимно в държава, различна от тази, в която е издадена. В случай на съмнение телекомите ще пращат предупреждение до абонатите си и ще могат да ги таксуват допълнително. Не е ясно обаче на какъв принцип ще бъдат засичани и таксувани въпросните евентуални злоупотреби.  

Преди да влезе в сила споразумението, трябва да бъде одобрено от Комисията на ЕП по промишленост, Европейския парламент и националните министри.