Ще плащаме до 950 лв. за избор на екип в болниците
Ще плащаме до 950 лв. за избор на екип в болниците / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Ще плащаме до 950 лв. за избор на екип в болниците
36780
Ще плащаме до 950 лв. за избор на екип в болниците
  • Ще плащаме до 950 лв. за избор на екип в болниците

До 700 лева ще плащат пациентите, ако желаят да изберат лекар при постъпване в лечебно заведение, а при избор на медицински екип, максималната такса ще бъде 950 лева. Това е заложено в обновената наредба за осъществяване право на достъп до медицинска помощ, която беше одобрена от правителството. Таксите ще бъдат задължителни за всички болници и ще влязат в сила веднага след обнародването им в Държавен вестник, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов. Така ще бъде прекъсната практиката всяко заведение да определя самостоятелно сумите за избор на лекуващ екип.

Ако досега исканите от болниците суми стигаха до 10 хиляди лева, сега наредбата слага таван от 700 лева за избор на лекар и 950 лева за избор на екип. Тези цифри важат за лечение по клинични пътеки, които са на стойност над 2000 лева. Ако стойността на пътеката е до 500 лева, таксата не трябва да надвишава 250 лева за лекар и 350 лева за екип. Новите условия са задължителни за болниците, ако пациентите са здравноосигурени. Самият пациент не е длъжен да направи този избор, обясни министър Константинов, като увери, че заведенията ще бъдат контролирани.

„Всичко се записва в електронни дневници и на три месеца да се изпраща информацията към министерството, за да виждаме колко хора са осъществявали този избор, на какви цени и т.н. Ако видим и получим сигнал от хора, че са принуждавани да го правят това нещо, че са други цените, за които става въпрос, се взимат мерки по закон както са.

Всяка болница трябва да постави на видно място списък с цените на клиничните пътеки и таксите за избор, както и на пределните цени.