/ БГНЕС
Според социалния министър това е възможно, но при определени условия
Възможно е да постигнем съгласие със социалните партньори за отпадането на минималните осигурителни доходи, но при по-добре регламентирано колективно трудово договаряне на секторно ниво, каза днес социалният министър Бисер Петков.

Според него трябва да се търси компромис между исканията на синдикатите и работодателите. Всяка година преговорите за минималните осигурителни доходи са през лятото и от две години работодателите ги бойкотират, като настояват за отпадането на минималните осигурителни доходи.

Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Министерството на труда и социалната политика не се е отказало да търси съгласие и по постигането на споразумение за механизъм за определяне на минималната работна заплата, допълни още Петков.

Министърът обаче уточни, че работата по споразумението е обвързана с обсъждането на минималните осигурителни доходи, както и на допълнителните възнаграждения. По думите на Петков, когато са били дискусиите около процентното съотношение на минималната заплата към средната заплата, са възникнали въпроси коя минимална работна заплата да се разглежда - тази с клас "прослужено време" или без класа. "Ако допълнителните възнаграждения са средно 11%, съотношението става съвсем различно", отбеляза министърът.

КНСБ: Заплатите в България растат, но не достатъчно бързо

Тези въпроси, които от много години стоят нерешени, трябва да бъдат решени, заяви още Бисер Петков.
БТА