Шпигел: Берлин се опасява от силното руско влияние в България
Шпигел: Берлин се опасява от силното руско влияние в България / снимка: Guliver/Getty Images

Берлин е притеснен от нарастващото влияние на Русия върху българското правителство, коментира списание "Шпигел". Москва превръща София в свое предмостие за Европейския съюз", отбелязва изданието.

То се позовава на данни, според които една трета от икономическото производство, пряко или непряко, ще се контролира от Москва.

Управляващата коалиция се смята за верен помощник на Москва. В партиите, съставящи правителството, има стари кадри на комунистическата партия, разузнаването и много богати български олигарси, които правят изгоден бизнес с фаворитите на Владимир Путин, посочват докладите.

Връзките между Москва и София са толкова тесни, че Кремъл оказва пряко влияние върху законодателството на балканската държава.

Миналата седмица на бял свят се появи информация за поверителни писма от руския енергиен гигант „Газпром" до Министерството на икономиката в София.

От тях се разбира, че руската държавна компания е продиктувала законовите формулировки, свързани с изграждането на газопровода „Южен поток".(Фокус)