Шефът на Apple Тим Кук е най-скъпо платеният мениджър в САЩ
Шефът на Apple Тим Кук е най-скъпо платеният мениджър в САЩ / снимка: Reuters

Главният изпълнителен директор на Епъл (Apple) Тим Кук, който наследи в края на август Стив Джобс на този пост, е най-високоплатеният ръководител на компания в САЩ за 2011
година, съобщи Асошиейтед прес. Това е заключението на експертите на АП, които са проучили пазарната стойност на ценните книжа, притежавани от Кук.

Общото възнаграждение на Кук за миналата година се оценява на 378 милиона долара. По-голяма част от сумата са условно притежавани акции на Епъл, които са предоставени на Кук авансово през август. Тогава стойността им е била 376 милиона долара, пише БТА.

Половината от акциите ще станат собственост на ръководителя на Епъл през август 2016 година, а останалата част - през август 2012 година при изпълнението на определени условия, както гласят правилата за условно притежаваните акции.

Заплатата му и премиите са били на стойност по 900 000 долара за миналата година.

За сравнение Стив Джобс, който почина на 56 години в началото на октомври миналата година, взимаше заплата от 1 долар години наред и притежаваше около 5,5 милиона акции, чиято стойност днес е общо 2,3 милиарда долара, сочат данните, проучени от АП.

Акциите на Кук поскъпнаха миналата година до 422 милиона долара.