/ iStock/Getty Images
Стачката на пристанищните работници с искане за повишаване на заплатите в най-голямото товарно пристанище във Великобритания ще причини сериозни нарушения на логистичните вериги, предупреди представител на синдиката "Юнайт" (Unite), цитиран от Франс прес.

Осемдневните протести започнаха вчера в източното английско пристанище Феликстоу, но могат да приключат още днес следобед, ако работодателите се съгласят на истински преговори, подчерта Робърт Мортън, ръководител на подразделението за логистиката на синдиката. В противен случай според него логистичната верига ще изпита сериозни затруднения.

Членовете на "Юнайт" искат увеличение на заплатите, най-малкото равняващо се на темпа на инфлацията, докато работодателите предлагат 7 процента, уточни синдикалистът. 

Във Великобритания инфлацията достигна 10,1 на сто на годишна основа през юли и може да надхвърли 13 процента през октомври - най-високото равнище сред страните от Г-7.

Това е първата стачка от 1989 г. на това пристанище, което обработва около 4 милиона контейнера годишно.

Според компанията за финансови анализи "Харгрийвс Ландсдаун" (Hargreaves Landsdown) това пристанище е основен елемент от търговските операции във Великобритания и една осемдневна стачка може да доведе до прекъсване на снабдяването на супермаркетите.

Представител на Феликстоу отбеляза, че ръководството е увеличило предложението си повишаване на заплатите от 5 на 7 процента плюс еднократна премия от 500 британски лири, докато "Юнайт" продължава да настоява за 10 процента.

Тази стачка е поредната сред серия протести за по-високи заплати във Великобритания, където домакинствата се сблъскват с исторически спад на покупателната им способност.

От четвъртък до събота стачка наруши работата на обществения транспорт, включително на лондонското метро.

Други професии също са в стачна мобилизация, сред които адвокатите, които съобщиха днес, че втвърдяват протестите след консултация в колегията, което може да засили още повече задръстването на съдилищата с дела.
БТА