Седми сме в света по привлечени инвестиции
Седми сме в света по привлечени инвестиции / netinfo

България зае седмо място в света по обем на привлечените чуждестранни инвестиции спрямо Брутния вътрешен продукт. Страната ни е сред петте най-атрактивни държави от Източна Европа заедно с Русия, Украйна, Казахстан и Румъния. Това се посочва в годишния доклад на Конференцията на ООН по търговията и развитието за 2007 г.

През 2006 г. обемът на чуждестранните инвестиции в света е достигнал 1 трилион и 300 милиарда долара. Това е трето поредно повишение, отчитат от ООН. В Югоизточна Европа и страните от ОНД през миналата година са инвестирани над 69 милиарда долара, като 82 на сто от тях са били насочени към петте държави отличници в региона.

Румъния изпреварва България по обем на чуждите инвестиции, но според Димитър Николов от Българската агенция за инвестиции това се дължи основно на приватизационни сделки в северната ни съседка. До края на август 2007 г. чуждестранните инвестиции у нас са 3,4 млрд. евро. До края на годината ще бъде отчетен ръст от 30-40 на сто спрямо миналата година, допълни Николов. Над 35 процента от тях са инвестиции в недвижими имоти, които с промените в законодателството не са приоритетни и няма да се ползват с подкрепа от държавата. 25 на сто от капиталовложенията са насочени към промишлеността и производството.

Резултатите на България са впечатляващи и се дължат както на членството на страната в Европейския съюз, така и на реформите в частния сектор, коментира председателят на Конфедерацията на ребатодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев.

Той призова за спешни реформи в публичния сектор с цел повишаване на производителността, както и продължаваща политика по намаление на данъците и осигуровките. С правителството се водят разговори за намаляване на осигурителната тежест с още 3 процентни пункта от 1 юли 2008 г., допълни Прокопиев.