СДС иска балконите да са еднотипно остъклени с европари
СДС иска балконите да са еднотипно остъклени с европари / снимки: Impact Press Group, архив
СДС иска остъклените балкони да се смятат за енергоспестяваща мярка
48910
СДС иска остъклените балкони да се смятат за енергоспестяваща мярка
  • СДС иска остъклените балкони да се смятат за енергоспестяваща мярка

Остъклените балкони да бъдат оценявани като мярка за енергийна ефективност, а със средства от европейската програма за саниране на сгради дограмите да бъдат сменени с нови еднотипни, предлагат от СДС. Идеята представи Борис Марков от ръководството на партията. Той обясни, че съфинансирането от страна на живеещите в близо 700-те хиляди панелки в страната ни ще до 20 на сто.

„Не може това да се превръща в пречка. Става въпрос за огромна маса от хора, които в тази криза в тези жилища, в които живеят, които често са доста лоши, са събрали някакви средства и са си остъклили терасата, с което да им е малко по-топло или може би нещо са изкарали отвън - някой котлон, или са спечелили някой и друг квадратен метър, не може тези хора да ги караме сами да си съборят терасата, за да може да тръгне тази програма", каза Марков.

Според него има няколко варианта. Единият е или това да се приеме като мярка за енергийната ефективност, енергоспоставаща мярка, каза Марков и допълни, че от друга страна това е незаконно строителство.

СДС иска балконите да са еднотипно остъклени с европари
netinfo

Или по думите му трябва да бъдат изготвени типове проекти на сградата, с което да бъдат приети общи стандарти.

„Като ще решаваме този въпрос, дайте да решим и другия. Не може като погледнем един панелен блок, всяка тераса да бъде остъклена по различен начин, климатикът да бъде поставен на различно място. Просто картината наистина е грозна", каза Марков.

Според него трябва да се използва това да бъде подбрен видът на сградите, условията на живот и стойността на жилището, както и да се покаже, че у нас наистина могат да се прилагат мерки за енергийна ефективност.