С 5,4% са се увеличили чуждите туристи през миналата година
С 5,4% са се увеличили чуждите туристи през миналата година / снимка: Impact Press Group, архив
С 5,4% са се увеличили чуждите туристи през миналата година
38526
С 5,4% са се увеличили чуждите туристи през миналата година
  • С 5,4% са се увеличили чуждите туристи през миналата година

С 5,4 процента се е увеличил броят на чуждестранните туристи у нас през миналата година спрямо 2009-та, съобщи заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов. Очаква се тази година този ръст да бъде запазен. Много туроператори пък са отчели двуцифрен ръст в зимните ни курорти около коледните и новогодишните празници. Заместник-министър Иво Маринов представи събитиен сайт за насърчаване на вътрешения туризъм „Потърси България”, както и списък на 50-те малко познати туристически обекти у нас.

Данните за българския туризъм през 2011 година са обнадеждаващи, увери заместник-министър Иво Маринов. „Данните, с които разполагаме за основните пазари, откъдето са посетителите на България, като Германия, Русия, показва, че там икономиките се развиват добре и данните за миналата година сочат ръст от 5,4 процента на чуждестранните туристи в България“, каза той.

През декември и януари е отчетено драстично увеличение на туристите в зимните ни курорти, обясни Маринов и допълни, че се наблюдава ръст на туристите от Русия. Очакванията на ресорното министерство да за добър зимен сезон 2010-2011 г.

Чрез проекта за насърчаване на вътрешния туризъм по оперативна програма „Регионално развитие“ министерство цели повишаване на броя на туристите в цялата страна и превръщане на България в целогодишна дестинация за туризъм. На адрес www.potarsi.bulgariatravel.org вече са публикувани близо 300 културни и фестивални събития от всички краища на страната, обясни Радостина Маринкова от компанията – изпълнител на проекта.

„Много колоритен ни се стори националният зетьовски събор в Етрополе, който се казва „За Етрополе“, Карнавалът на пеперудите - летящите цветя на на Полско-Скакавишкия водопад, Фестивалът на банското мезе, който съвсем скоро предстои, Мартенските музикални дни в Русе, Международният театрален фестивал „Варненско лято“, Международният фестивал на късометражното кино в Балчик“, обясни тя.

Друг проект за насърчаване на вътрешния туризъм е изготвянето на списък на 50-те малко познати туристически обекти у нас. Списъкът не е класация и целта му е да създаде навика да търсим и откриваме нови интересни места в България, обясни Ралица Живкова, представител на фирмата изпълнител. Блатото в Центъра за опазване на влажните зони в Драгоман, гробницата в Поморие, църквата в Беренде, даде примери тя.

50-те малко познати туристически дестинации ще бъдат представени през май, като списъкът ще се актуализира всяка година.