/ БГНЕС

Британският производител на самолетни двигатели и луксозни автомобили Ролс Ройс обяви плановете си за изграждане на малки евтини ядрени реактори. Проектът е подкрепен с частни и публични средства, за да се помогне за намаляване на въглеродните емисии в страната.

Ролс Ройс създаде ново подразделение за малки модулни реактори (SMR), след като получи финансиране в размер на 405 милиона паунда, се казва в изявление.

SMR реакторите са много по-евтини за изграждане от големите ядрени централи, тъй като по-голямата част от производството и монтажа се извършват във фабрика, преди да бъдат транспортирани до площадката.

Кои са любимите автомобили на кралското семейство? (ВИДЕО)

„Днешното съобщение е още една стъпка към изпълнението на стратегията на правителството за нулеви емисии“, подчертават от компанията.

Британското правителство, което в момента е домакин на срещата на върха на ООН за изменението на климата в Глазгоу, се стреми до 2050 г. да достигне нетни нулеви въглеродни емисии с помощта на ядрената енергия.

Rolls-Royce, BNF Resources и Exelon Generation ще инвестират общо 195 милиона паунда за три години заедно с 210 милиона паунда държавна субсидия.

Британският министър на бизнеса и енергетиката Куаси Куартенг описа новината като „възможност, която се появява веднъж в живота“ за „внедряване на повече нисковъглеродна енергия и гарантиране на по-голяма енергийна независимост“.

Защо млад министър изнесе климатична реч, потънал до колене във вода (ВИДЕО)

Развитието ще „донесе чисто електричество в домовете на хората и ще намали още повече и без това намаляващата употреба на изкопаеми горива“, каза той.

Британските атомни електроцентрали, построени през миналия век, или са затворени, или са към края на живота си. Но страната иска 20% от електроенергията да се произвежда от ядрена енергия, за да помогне да изпълни обещанието да намали въглеродните емисии до нула до средата на века и да се справи с изменението на климата.

БГНЕС