Британското кралското семейство разполага с богато разнообразие от автомобили и мотори - от винтидж модели с колекционерска стойност до най-новите модели на пазара. Всеки един от тях има свои лични превозни средства, като някои се използват всекидневно, а други са оставени като експонати в кралския гараж в Сандрингам, пише каналът "Royal News" във  vbox7. Ето и кои са най-забележителните модели, които кралското семейство притежава:

Bentley State Limousine

През 2002 г. моделът е подарен на кралицата по повод 50-ата годишнина от възкачването ѝ на трона. Колата е специално удължена, за да бъде широко и удобно на монарсите. „Бентли“ използват човек със същата височина, като кралицата, за да преценят необходимата височина на колата. Моделът е брониран, за да пътува удобно Елизабет II сред тълпи, но пък прозорците му са така направени, че да могат нейните поданици да я виждат, когато преминава. Автомобилът възлиза на 10 милиона британски лири.

Rolls-Royce Phantom IV State Landaulet

Кралското семейство притежава десетки модели Ролс-Ройс, но този е един от най-редките. Моделът е от 1955 г. и от него са произведени само 18 броя. Автомобилът на кралицата е боядисан в бордо и черно и остава в експлоатация цели 43 години. В подобен модел се вози и Мегън Маркъл на сватбата си.  

Vauxhall Cresta PA Friary Estate

Това е една от любимите коли на кралицата. Моделът е произведен през 1961 г. и е специално модифициран с вградени на покрива поставки за въдици, стойка за оръжие и специален предпазител за кучетата, докато пътуват в колата. Автомобилът е боядисан и в цвят, лично изработен за кралицата - Imperial Green. Днес колата се намира в кралския гараж в Сандрингам.

Range Rover

Кралицата е огромен фен на Range Rover и има много снимки, на които е зад волана на любимия си автомобил. В него има достатъчно място за всичките ѝ деца и кучетата. Ако кралицата е зад волана на Range Rover, задължително има талисман на предния капак на колата.

Елизабет Втора
Gulliver/Getty Images

Alvis TD21 Series II Drophead Coupe

Принц Филип бе привлечен от модела на автомобилно изложение в Лондон. Автомобилът е произведен през 1959 г. и е специално модифицират с подобрена скоростна кутия, по-високо предно стъкло и електрически сгъваем покрив. Истински модел достоен за кралска особа. В момента автомобилът е в кралския гараж в Сандрингам.

Lagonda 3-litre Drophead Coupe

Автомобилът на принц Филип е боядисан в специален цвят „единбургско зелено“ и разполага с радиотелефон и голямо огледало, в което кралицата да може да се оглежда. Колата се появява на Олимпийските игри в Мелбърн  през 1956 г., като е превозена до Австралия на борда на Royal Yacht Britannia. Кралицата и принц Филип са с този автомобил и през 1959 г., когато е откриването на M1, първата магистрала на Великобритания.

BAC Mono

Моделът е първият в света едноместен супедноеравтомобил. Достига от 0 до 60 мили в час за 2,8 секунди. Определено необичаен автомобил за кралското семейство, което обикновено държи на екстрите и широкото пространство, в което да помества въдиците и домашните си любимци. Все пак кралицата се оказва фен на бранда и се сдобива с един от най-иновативните за времето си модели.

Aston Martin V8 Vantage Volante

Принц Чарлз се оказва истински фен на марката „Астон Мартин“ и разполага с няколко модела от 1969, 1989, 1994 г. Първият получава като подарък от кралицата, а втория му е подарен от Емира на Бахрейн. Aston Martin V8 Vantage Volante е модернизиран с ръчна скоростна кутия и е боядисан в цвят Balmoral Green, което го доближава до автомобила на Джеймс Бонд, който той кара през 1987 г. във филма „Живите светлини“.

Принц Чарлз
Gulliver/Getty Images

Ducati 1198S Evo Corse SE

Принц Уилям е изключително голям фен на моторите и има богата колекция от  Triumph, Yamaha, Kawasaki и Ducati. 1198 на Ducati изглежда е сред любимите му, защото притежава четири от тях, включително и модела Evo Corse SE. Страстта към моторите е в кръвта на кралското семейство и още прадядото на Уилям, Джордж VI често е бил засичан с това превозно средство. В момента принцът се движи основно с автомобили Land Rovers и Bentley Flying Spur.

Принц Уилям
Gulliver/Getty Images

Audi RS6

Принц Хари е засичан често с този модел от 2017 г. Той е един от най-мощните и бързи автомобили, които са доставяни в Уиндзор. Хари дори решава да премахне ограничителя на скоростта, за да може, когато пожелае да достига 174 мили в час. Истинско автомобилно бижу, което Хари продава за 72 000 британски лири - вероятно повече, отколкото е платил за него.

Audi 80 Cabriolet

Принцеса Даяна първа решава за избере германски бранд, като кабриолетите стават нейни любимци. Принцесата кара не едно, а три Audi 80 Cabriolet. Благодарение на нея моделът се превръща от поредната хубава кола в символ на висок статут и състояние.

принцеса Даяна
Gulliver/Getty Images