РИОСВ oдобри доклада за ОВОС за инсталации за отпадъци
РИОСВ oдобри доклада за ОВОС за инсталации за отпадъци / netinfo

Докладът за Оценка за въздействието върху околната среда за изграждане на инсталациите на територията на Столичната община за третиране на битовите отпадъци, генерирани в нея, е получил положителна оценка от Регионалната инспекция по околната среда и водите, съобщи заместник-кметът по екология Мария Бояджийска.

Подготовката на придружаващото писмо към доклада и комплектоването му с нужните документи за инвестиционното намерение на Столичната община, чрез които ще бъде поискано отпускането на средствата от Европейската комисия за изграждането на инсталацията, предстои да бъде извършено след произнасянето на Висшия експертен съвет от МОСВ.

Според Бояджийска няма опасност от закъснение на проекта заради изчакването на оценката. Според нея най-рано ще започнат работите по изграждането на депото в село Яна. Възлагането на търговете за работното му проектиране и проектирането ще отнеме около три месеца. През втората половина на следващата година се очаква да започне строителството на инсталациите.

Помолена за коментар за това дали такса "смет" в столицата ще има промяна за идната година, Бояджийска отговори, че таксата е социално ориентиран елемент и тя трябва да е не повече от 1,5 процента от доходите на 30 процента от физическите лица с най-ниски доходи на територията на общината. По-вероятно е таксата за следващата година да бъде намалена предвид на увеличението на данъчните оценки с правителствено решение от миналия месец, посочи Мария Бояджийска.