/ ThinkStock/Getty Images
По-ниските обезщетения за първите три дни болнични, увеличеният размер на майчинството за втората година и затегнатите условия за достъп до обезщетението за безработица, заложени в проектобюджета на държавното обществено осигуряване, ще бъдат разгледани днес от Надзорния съвет на НОИ. Миналата седмица синдикатите обявиха, че няма да подкрепят проекта, ако предложението за болничните се запази във варианта - осигуреното лице да получава само 50 процента от дневното си възнаграждение. От своя страна работодателите поискаха оставката на социалния министър, заради разписаното в бюджета административно увеличение на минималните осигурителни доходи и на минималната заплата.

От догодина: Вдигат детските добавки за едно дете с 3 лв., за две деца - с 5 лв.
 
Едно от предложенията в бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина, което синдикатите категорично отхвърлят, е първите три дни болнични да се покриват от работодателя само с 50 процента от дневната заплата, вместо с досегашните 70 процента. Според мотивите на проекта мярката има за цел да облекчи бизнеса. Според Пламен Димитров от КНСБ това е недопустимо:
 
„Ако някой смята, че като намалим и то с 20% и ще вземем част от джоба на болния човек обезщетението, като по този начин ще решим проблема с болничните, много се лъже“.

Синдикатите настояват да се търси друго решение за проблема с болничните
 
В петък социалният министър Бисер Петков увери, че мярката може да бъде преразгледана:
 
„Това е една мярка, която е насочена към ограничаване на неправомерното ползване на болнични. Ако тя не среща подкрепа от страна на социалните партньори, склонни сме да я преосмислим“, каза Петков.

Предвиждат да се плаща по-малко за първите три дни болнични догодина
 
Проектобюджетът на НОИ предвижда още вдигане на обезщетението за втората година от майчинството с 40 лева. По-високо ще стане и дневното обезщетение за безработица, но в същото време ще бъдат затегнати условията за достъп до това обезщетение.
 
През следващата година вноската за пенсия отново ще нарасне с 1 процент, а пенсиите ще бъдат преизчислени от средата на юли чрез повишаване на тежестта на година осигурителен стаж.

Социалният министър опроверга твърдения на бизнеса
 
Въпреки че в бюджета е заложено административно вдигане на минималните осигурителни доходи с 3.9 процента, социалният министър обяви, че е готов да разговаря с бизнеса за това, трябва ли да има такива прагове, имат ли те алтернатива,  както и какъв да е механизмът за определяне на минималната заплата.