Работници в ямболско предприятие стачкуват заради плащането на извънреден труд
Работници в ямболско предприятие стачкуват заради плащането на извънреден труд / Dariknews, архив
Работници в ямболско предприятие стачкуват заради плащането на извънреден труд
78436
Работници в ямболско предприятие стачкуват заради плащането на извънреден труд
  • Работници в ямболско предприятие стачкуват заради плащането на извънреден труд

Работниците в производството на кабели в ямболското предприятие „Язаки България" стачкуват вече трети ден. Стачката беше обявена на 4-ти март, заради нарушения, свързани със заплащането и полагането на извънреден труд. В стачкуващото производство работят около 300 души, като често те дават двойни смени и работят по 15 часа, разказа пред Дарик Здравчо Здравчев, председател на федерация Техническа индустрия към КТ "Подкрепа". По думите му текучеството на кадри в предприятието е огромно, като само за една година са си тръгнали около 1000 души.

Работните заплати в производството на кабели варират между 400 и 500 лева, като към тях се дават бонуси, но има и санкции, обясни Здравчо Здравчев.

„Всичко е в ръцете на работодателя и една система за жълти и червени картони, която им отнема бонусите. И да ви кажа какво пише в техните правила по отношение на болничните: ако имате болничен в продължение на три дни, ви вземат половината от бонуса, който е 250 лева, а ако сте в болничен повече от три дни, ви вземат целия бонус", каза той.

Според Здравчев в предприятието има масова практика работниците да дават двойни смени и да работят по 20 дни без почивка. „Как звучи да получат награда за миналата година инвестиция в човешки капитал? Кой е човешки капитал? Който е износеният, който е напуснал", коментира той.

От Главната инспекция по труда съобщиха за Дарик, че правят проверки и дават нужните предписания. Предприятието Язаки България е създадено преди 8 години и в него работят близо 4000 души.