Яйцата са поскъпнали с 14.3 на сто през март
Яйцата са поскъпнали с 14.3 на сто през март / netinfo

Най-голямо увеличение в цените на едро през март т.г. спрямо февруари са регистрира при яйцата - 14.3 на сто. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за промените в цените на едро на основните хранителни стоки, плодове и зеленчуци през март.

По-скъпо през март са се продавали и бананите - 8.4 на сто, оризът - 4.1 на сто и картофите - с 3.2 на сто. С около 2-3 на сто е увеличението в цената на захарта, пилетата, кремвиршите, картофите и лука. Без промяна спрямо февруари са цените на брашното, олиото и ябълките.

Анализът показва, че цените на стоките със сезонен характер са по-ниски през март спрямо февруари. Най-значително се поевтинели оранжерийните краставици - с 19 на сто, чесънът - почти 10 на сто, оранжерийните домати с около 6 на сто и зелето с близо 7 на сто.

Около 2-3 на сто е понижението в цената на едро на лещата, фасула и мандарините.

През март е регистрирано и началото на сезонното намаление на млечните произведения.

Сравнителният анализ на цените на едро през март 2007 и март 2006 година показва, че цените на голяма част от стоките през тази година са по-високи спрямо същия период на миналата година. Поскъпнали са чесънът - със 63 на сто, брашното - 49 на сто, яйцата - с 45 на сто, пилетата - 22 на сто, доматите - с 12 на сто, бананите - с 21 на сто. По-ниски през март 2007 година са цените на зелето - със 65 на сто, краставиците - с 22 на сто, мандарините - с 23 на сто. На същата цена се търгува олиото, отчитат от държавната комисия.