Яйцата няма да поскъпват предпразнично, твърди производител
Яйцата няма да поскъпват предпразнично, твърди производител / снимка: Guliver/Getty Images

Яйцата няма да поскъпват преди Великден, обяви в ефира на Дарик шефът на компанията, която е най-големият роден производител Иван Иванов. Компанията запазва цени от 17 до 19 ст. на яйце с включен ДДС в зависимост от категирята и опаковката на продукта.

Върху цената не влияе това дали кокошките са отглеждани подово или клетъчно, подчерта Иванов и припомни, че от повече от две години всички птици у нас се отглеждат при спазване на европейските изисквания за хуманно отношение към животните.

„Няма разлика в качеството на яйцата, снесени от кокошки, отглеждани подово или в разширени евроклетки. Качеството на яйцата зависи единствено от това с какво се хранят птиците. Животински протеини не се влагат, както добавки и антибиотици. Яйцата са напълно чист продукт и не бива да се притесняваме за здравето ни след тяхната консумация", категоричен бе Иванов.

Той обясни, че компанията работи по три международни стандарта и е подложена на непрекъснат мониторинг от Агенцията по безопасност на храните, така че нередности не могат да бъдат допуснати. Яйцата са най-добри за консумация до 28-я ден от снасянето. За добро съхранение те трябва да бъдат на температура до 18 градуса.

За първи път през 2013 г. държавата е въвела национални доплащания за яйцата, което е спасило птицевъдството в България, разказа Иван Иванов и сподели, че се надява тази практика да бъде продължена.

Сред големите проблеми в бранша остава дъмпингът на цени от други европейски производители, сподели още Иванов и даде за пример Полша, която е най-големият производител на яйца в ЕС, но там държавата субсидира износа. Друг проблем е, че много от големите търговски вериги напоследък настояват за собствен одит върху продукцията, въпреки утвърдените международни стандарти, което затруднява производството и увеличава бюрокрацията.

Иванов коментира и биопроизводството на яйца, за което в момента в България няма напълно уредена законова база. Според него на този етап в страната има много свито потребление на биопродукти, което прави производството нерентабилно. Ако пазарът го изисква обаче, фирмата има готовност да стартира отглеждането на биояйца, защото притежава собствени площи с царевица и пшеница и може да затвори цикъла на производство.

До Великден компанията производител на яйца от Дончево ще работи само за вътрешния пазар заради увеличеното потребление. След това ще бъде възстановен износът - основно за Румъния, Кипър, Германия, Италия, а от миналата година и за Ирак.

Фермата е с капацитет 520 000 птици, годишно произвежда 140 млн. яйца, дневният оборот в момента е 400 000 яйца.