Пътуваме повече в чужбина
Пътуваме повече в чужбина / симка: Sofia Photo Agency

Пътуванията на българи в чужбина са се увеличили с 9 процента през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на 2006 година, показват предварителни данни на Националния статистически институт.

Малко над 2 млн. българи са пътували през полугодието на 2007 г., като броят на туристите е 550146 души. Над 1 млн. българи са били в чужбина по служба, а на гости са отишли 200 967 души.

Най-много са се увеличили пътуванията до Великобритания - 69,5 на сто, Чехия - 59,4 на сто, и Македония - 32,2 на сто. Гърция също бележи ръст по пътувания на наши сънародници, там увеличението е с 26,7 процента. До западната ни съседка Сърбия са отишли с 6,1 процента повече българи в сравнение със същия период на миналата година. Незначително са се увеличили и посещения на българи в Турция. Ръстът е от 0,02 процента.

Отслабнал е интересът на българите към Португалия, пътуванията са намелели с 67 процента. Към северната ни съседка Румъния също са се отправили по-малко хора, до там са пътували с 21,2 процента по-малко наши сънародници.