Пътуваме от София до Видин за 3 часа след ремонт на жп линията
Пътуваме от София до Видин за 3 часа след ремонт на жп линията / снимка: Sofia Photo Agency

Двойно увеличение в скоростта на влаковете след реализиране на проектите по Оперативна програма „Транспорт” предвиждат от Национална компания „Железопътна инфраструктура”. До 2013-та година у нас влаковете ще се движат със скорост между 160 и 200 км в час.

Близо 600 млн. евро от еврофондовете трябва да усвоят железниците до 2013 година. Най-скъпият проект по Оперативна програма „Транспорт” е ремонтът на линията София–Видин, за която са предвидени 320 млн. евро. След ремонта времето за пътуване между двата града ще се съкрати с два часа, съобщи Мария Чакърова, директор „Инвестиционна политика” в компанията. Така вместо за над пет часа до Видин ще се стига за три часа. Приоритетни за модернизиране с европари са и София – Пловдив и София-Перник-Радомир. Линията от Пловдив през Свиленград до турската граница ще се електрифицира със средства по ИСПА, Европейската инвестиционна банка и държавния бюджет, като общата стойност на инвестицията ще е над 340 млн. евро.

По думите на Чакърова в последните три години у нас се инвестирало три пъти по-малко в железници отколкото в страните от Европейския съюз. Около 60 процента от населението в България е потенциален клиент на железниците, тъй като това ще остане най-евтиният транспорт в страната, добави Чакърова.