Първите изравнителни сметки за парното пристигат в началото на юли
Първите изравнителни сметки за парното пристигат в началото на юли / снимка: Sofia Photo Agency

В началото на юли абонати на парно отопление ще започнат да получават изравнителните си сметки за отминалия отоплителен сезон, съобщиха от Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство. Тази година няма да има забавяне заради нормативни промени, както беше през миналата година, увери председателят на Асоциацията Тодор Кузманов. Счеоводителите не очакват сериозни разлики в процента за сградна инсталаци.

В началото на май започва спирането на отоплителния сезон и първите изравнителни сметки ще пристигнат около 5 юли. Задължително е да бъде оигурен достъп до жилището, припомни Тодор Кузманов, в противен случай ще се начислява пълна мощност на радиаторите в него. Потребителите, които не ползват парно отопление и чиито радиатори са спрени, също трябва да осигурят достъп на служителите на фирмата за дялово разпределение. След получаване на сметката абонатите имат 30 дневен срок за справки и рекламация, ако са недоволни от сумата за плащане. Жилищата, до които не е осигурен достъп и в “Топлофикация” вече е подадена максимална енергия, имат право по закон в тримесчен срок да сигнализират и сметката да бъде коригирана. Това ще промени сметките на всички в сградата, подчерта Кузманов.

Тази година няма нормативни промени, заради които да има забавяне на изравнителните сметки и очакванията на Асоциацията са до август те да бъдат фактурирани. Няма да има големи промени в сумите за плащане и сметките ще са сходни с миналогодишните, прогнозира Кузманов. На пръстите на ръцете се броят сградите в София, които напълно са се отказали от парно отопление, обяни Огнян Димитров, член на Управителния съвет на Асоциацията. По думите му, хората, които не живеят в жилищата си, също трябва да си плащат изравнителните сметки.

Другият вариан за тях е съседите им да покриват разходите за сградната инсталация в апартаментите им. Досега такъв случай няма, обясни Огнян Димитров.

Абонатите на изгубилата лиценза си фирма за топлинно счетоводство “Електорон Комерс” вече се прехвърлят на други фирми. Решението с коя фирма да бъде сключен договорът се взима с мнозинство от етажната собственост, каза Тодор Кузманов.