Путин няма да гради държавен капитализъм
Путин няма да гради държавен капитализъм / netinfo

Русия няма да създава "държавен капитализъм" и няма да позволи държавните корпорации да монополизират всички сфери на икономиката. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с ръководството на Търговско-промишлената палата на Русия, цитиран от Интерфакс.

"Това (държавният капитализъм - бел. ред.) не е нашият избор, не е нашият път", отбеляза президентът. Путин допълни, че Русия планира да привлича частния бизнес в държавните корпорации. В някои от тях, според президента, недържавни инвеститори могат да получат дори контролния пакет от акции.

През последните години в Русия са създадени или се създават няколко държавни корпорации. По-специално в Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) са събрани държавните активи в авиостроенето, а в Обединената корабостроителна корпорация (ОКК) - в корабостроенето. Освен тях в Русия има и държавни корпорации като Олимпстрой, Росатом, Роснанотех, Агенцията по застраховането на вложенията (АСВ), Фонд за подпомагане на реформирането на ЖК стопанствата и Ростехнологии, отбелязва лента.ру.