Променят Закона за местните данъци и такси
Променят Закона за местните данъци и такси / снимка: БГНЕС
Променят Закона за местните данъци и такси
79850
Променят Закона за местните данъци и такси
  • Променят Закона за местните данъци и такси

Българските местни власти имат нужда от нови източници на финансиране, за да са финансово независими и не само да чакат пари от държавата. Това каза пред медиите вицепремиерът Томислав Дончев по време на Годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа в Пловдив.

От Националното сдружение на общините в България настояват за изцяло нов Закон за местните данъци и такси. Относно исканите промени Дончев заяви, че тази година се провеждат принципни разговори и анализи, за да се прецени кое е най-доброто решение и евентуално то да бъде приложено през 2016 година.

Сдружението на общините предлага данък от 1 лев на декар земя

Той припомни, че още преди парламетарните избори от ГЕРБ са предложили модел, който предвижда над данъка да има добавка, а не част от данъка, който отива в централнта хазна, да бъде отстъпван на общините. Според него практиката да се облагат земеделските земи с данък не е много поулярна в Европейския съюз.

Дончев акцентира и на това, че не всички данъкоплатци са коректни и плащат дължимите суми. Дончев уточни, че държавата е готова да окаже методическа помощ на общините, за да се повиши събираемостта на данъци.

Вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев връчи кристални отличия на 18 общини, удостоени с Европейски Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Наградените общини са Банско, Бяла Слатина, Влаця, Вълчи дол, Габрово, Горна оряховица, Димитровград, Добрич, Долна Баня, Кнежа, Ловеч, Павликени, Петрич, Поморие, Свищов, Столична, Троян и Търговище.