Производствените цени в Германия най-високи от 26 години
Производствените цени в Германия най-високи от 26 години / netinfo

Производствените цени в Германия през юни са с 6,7 на сто по-високи, отколкото през юни миналата година, сочат статистическите данни. Това е второто по-големина годишно нарастване след март 1982 година, когато цените са се увеличили със 7,2 на сто на годишна база. През май тази година бе отчетен ръст на производствените цени във Федералната република от 6 на сто за година. Увеличението за месец през юни е от 0,9 процента.

Както и през предходния месец най-много са нараснали цените на енергията, отчитат от германската статистика. Спрямо година по-рано увеличенията на енергията е с 17,9 на сто, а спрямо май ръстът е 2,6 процента. Без да се вземат предвид цените на енергията цените на производителите са се увеличили само с 3 на сто, допълват от федералната статистика.

Минералните горива са по-скъпи средно с 28 на сто спрямо същия период на миналата година и с 3,3 процента спрямо май. Цената на тока се е увеличила с 15,6 процента за последните 12-те месеца до края на юни и с 4 процента спрямо май.