Производители: Търговски вериги не публикуват отчети въпреки глобите по закон
Производители: Търговски вериги не публикуват отчети въпреки глобите по закон / снимка: БГНЕС
Производители: Търговски вериги не публикуват отчети въпреки глобите по закон
79877
Производители: Търговски вериги не публикуват отчети въпреки глобите по закон
  • Производители: Търговски вериги не публикуват отчети въпреки глобите по закон

Международните търговски вериги у нас не публикуват отчетите си с обяснението, че е търговска тайна, никъде в другите европейски държави обаче няма подобна практика. Това заяви Кънчо Стойчев от съюза „Произведено в България" и определи големите магазини като „ментета".

От Съюза още веднъж припомниха, че промените в Закона за защита на конкуренцията трябва да бъдат приети възможно най-бързо, "за да спре рекетът от страна на веригите към българските производители".

По думите на Кънчо Стойчев 90% от големите търговските вериги не публикуват отчетите си и се оправдават, че това е търговска тайна. „Бил търговска тайна отчетът, който те по българското законодателство трябва да публикуват и ако не го публикуват, плащат 2000 лева глоба. Да, плащат глоби и не го публикуват. Никаква търговска тайна не е това в Германия, Франция, Австрия и това е невъзможно поведение, менте поведение", каза той.

От Съюза „Произведено в България" настояват за бързи промени в Закона за защита на конкуренцията. Текстовете в нормативната уредба се гледат от няколко парламента вече, но до поправки все още не се стига. Кънчо Стойчев припомни и ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи. „Последния път този закон мина на две четения през българския парламент консенсусно и беше спрян от президента. Няма такъв случай в световната практика - президент, който да се изправи срещу родните си производители", каза Стойчев.