Произвеждаме всяка стока с два пъти повече енергия отколкото в ЕС
Произвеждаме всяка стока с два пъти повече енергия отколкото в ЕС / netinfo

България трябва да инвестира по около 150 милиона евро годишно в енергийна ефективност по оценка на Агенцията за енергийна ефективност.

След 1 януари страната ни ще бъде част от един общ пазар, ще трябва да работи в обстановка на отворени граници и е добре да бъде конкурентоспособна и да отговаря на изискванията на новите условия на живот, а сега всяка стока или услуга у нас на стойност 1 евро се произвежда с два пъти повече енергия, отколкото в ЕС – това коментира изпълнителният директор на агенцията Таско Ерменков на петата национална годишна конференция за енергийна ефективност, която заседава днес и утре в София.

Очаква се за пет-седем години България да достигне днешното ниво на енергоемкост в ЕС, каза Ерменков. Той посочи, че самият Европейски съюз си е поставил за цел през следващите девет години да намали ползването на енергия с 9 на сто, което означава по 1 процент годишно, а България не трябва да изостава от тази цел. Този 1 процент намаление у нас ще струва около 150 милиона евро, каза Таско Ерменков.