Няма да има преходен период при преминаването към разплащането с евро в България.

Това става ясно от проект на Националния план за въвеждане на общата европейска валута у нас, който е бил приет от Координационният съвет за подготовка за членство в еврозоната.

еврозона
МФ

Подготовката за присъединяването на България е при целева дата 1 януари 2024 година.

Въвеждането на еврото е планирано без преходен период, като датата на приемане на еврото ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева.

А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

Националният план за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с еврото. Планът е разработен от Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната и при изготвянето му са следвани добрите практики от държавите-членки на еврозоната.

Документът разглежда всички важни оперативни дейности и мерки, които участниците в подготовката за въвеждането на еврото – частният, публичният сектор и гражданите – следва да извършват като част от процеса по въвеждането на европейската валута.

Дефинирани са правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени.
 
Министерство на финансите