Природозащитници искат ясна дефиниция на екотуризма
Природозащитници искат ясна дефиниция на екотуризма / netinfo

„Апелираме Държавната агенция по туризъм да започне работа по създаване на закон за устойчиво развитие на планините.” Това гласи писмото на коалиция „За да остане природа в България”, адресирано до Министерство на околната среда и водите и Държавната агенция по туризъм.

Представителите на Министерство на околната среда и водите и на Националния борд по туризъм трябва да дадат ясна дефиниция на понятието „екотуризъм”, тъй като в България то е неразбрано, каза Нели Арабаджиева от "Зелени Бълкани". Пет процента от световния ръст – най-големият растеж, е в областта на екотуризма, каза природозащитничката.

Арабаджиева изброи още трите основни причини, признати е целия Европейски съюз, поради които в Рила и района на Национален парк "Рила" трябва да се развива такъв вид туризъм. Екотуризмът допринася за биологичното разнообразие, допълни Арабаджиева.

По думите й това биоразнообразие в Рила е застрашено от интересите на инвеститорите и от увеличаващия се брой на строежите. Нели Арабаджиева беше категорична, че каузата за опазване на Рила и районът трябва да се превърне в национална и призова за включването на всички институции за опазването на района.

От коалициите „граждани за Рила”, „Зелени Балкани” и „Еко Рила” бяха категорични, че ще продължат контактите си с ЕК и ЕП, докато НАТУРА 2000 не обхване цялата планина Рила и границите на националния парк не бъдат разширени до подножието на планината. В противен случай няколко вида птици ще бъдат застрашени от изчезване, казаха още от организациите.