Приеха окончателно по-строгата регулация на търговските вериги
Приеха окончателно по-строгата регулация на търговските вериги / снимка: БГНЕС, архив
Приеха окончателно по-строгата регулация на търговските вериги
80918
Приеха окончателно по-строгата регулация на търговските вериги
  • Приеха окончателно по-строгата регулация на търговските вериги

Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита на конкуренцията, с които се регулира работата на търговските вериги.

Така веригите вече няма да имат право да забавят повече от месец плащанията към производителите, нито да им събират такси „рожден ден".

Предложенията дойдоха от левицата и бяха приети от пленарната зала.

„Има вериги, които не плащат по 6 месеца - много български фирми фалираха, затвориха и освободиха работна ръка. В закона приехме, че ще се плаща в 30-дневен срок. Ако в договора има уговорено нещо над този срок, това се счита за нищожна клауза. Приехме да отпаднат и таксите, които се събират от българските производители, срещу които не се дава никаква услуга. Спомняте си такса „рожден ден", такса за откриване на нов магазин. Това излишно натоварваше българските производители и качваше цената. Ако оттук нататък договарят такива такси, те също ще са нищожни. Т.е. не пораждат действие и българските производителите да не ги плащат оттук нататък. Също така веригите забраняваха на производителите с договорите си да продават стоката си на друго място на по-ниска цена от тяхната. Ако едно мляко е 1 лв., нямаш право никъде в страната да го продаваш за 99 стотинки, което е абсурд - ограничава се свободната конкуренция", обясни Корнелия Нинова част от промените.

Също така веригите вече няма да могат прехвърлят риска изцяло върху производителите.

„Досега доставчикът доставя стоката, веригата я приема и ако тя е бракувана или се развали непродадена, целият риск падаше върху производителя - той трябваше да осигури транспорт, да си я вземе, загубата на парите е за него и изцяло едната страна поемаше загубата. Такива текстове също в бъдещи договори ще са нищожни. Мисля, че постигахме добър резултат, макар и след 4 години", добави Нинова.