Приеха наредба за начина на определяне и събиране на тол-таксите
Приеха наредба за начина на определяне и събиране на тол-таксите / netinfo

Правителството прие наредба на начина, по който ще се определят и събират тол таксите. До въвеждането им се запазва винетната система за движение по пътищата.

За преминаване по републиканските пътища Министерският съвет може да въвежда само една такса – или тол, или винетна. Винетските остават годишни, месечни, седмични и дневни. Не се променя начинът им на издаване и ползване. Размерът на тол-таксите се определя с тарифа на Министерския съвет и се заплаща в лева, като за превозни средства с чуждестранна регистрация се допуска и плащане в евро.

Нивата на тол-таксите могат да се променят според екологичните категории на моторните превозни средство. Страните от Европейския съюз са задължени да приложат такава диференцияция от 2010 година. При тол-системата се въвежда класификация според броя на осите, габаритите и масата на пътните превозни средства, в зависимост от степента, в която те увреждат пътя. Разпределени са в категории “нулева”, “първа”, “втора” и “трета”, като категория “трета” причинява най-големи щети на пътната инфраструктура. Тол-таксите могат да бъдат заплащани в брой или по електронен път.

Таксата за ползване на отделни съоръжения по пътищата дава право на едно пътно превозно средство да преминава през някои мостове, тунели и планински проходи, като списъкът на тези съоръжения се приема с решение на Министерски съвет и се обнародва в Държавен вестник.

Таксите за специално ползване на републиканските пътища или на част от тях се заплаща за изграждане и експлоатиране на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях, площадки за оказване на пътна помощ, рекламни съоръжения, временно ползване на части от пътно платно и земи в обхвата на пътя.