При какви условия вече ще можем да остъкляваме терасите
При какви условия вече ще можем да остъкляваме терасите / снимка: Dariknews.bg, архив

Депутатите забраниха дейностите, които нарушават целостта и архитектурния вид на етажната собственост.

Това стана с приети на първо четене промени в закона за етажната собственост. Промените включват и решенията за бъдещето на жилищните сгради да бъдат подкрепяни с 50% плюс 1 представителност от етажната собственост, а не 67% , както беше досега.

С други текстове депутатите задължиха собствениците да поддържат сградата и съоръженията в безопасно състояние.

Идеята за архитектурната цялост обаче ще облекчи решенията за саниране на жилищните блокове, а няма да засягат остъклените балкони и затворени тераси. Въпреки това, ако искаме да остъклим балкона си или да си санираме жилището в различен цвят от този на съседите, ще трябва да се съобразим с няколко важни стъпки.

Какви са те - обясни за Дарик депутатът от ДПС и член на комисията по регионална политика Рамадан Аталай.

„Остъкляването на терасата не е енергийна ефективност, това е фасадно изменение на самия блок. За това обаче ще ви трябва 50% плюс 1 от този вход да вземе решение дали ще си промените фасадата, дали ще си я боядисате в розово или ще си нарисувате нещо. Ако не успеете да съберете тези проценти, трябва да искате разрешение от главния архитект или съответната институция. Ако ви разрешат промяна на фасадата тези институции, никой не ви пречи да си я промените. Останало е от комунистическо време това с остъкляването на терасите. Но това, което е направено, не може да се събори, а оттук нататък - нека да си вървим по законите, да не се остъклява всеки, защото е решил, че трябва да си остъкли терасата", обясни Аталай.