Превръщат електроцентралата Батърси в Лондон в хотел с басейн на покрива
Превръщат електроцентралата Батърси в Лондон в хотел с басейн на покрива / ThinkStock/Getty Images

Електроцентралата "Батърси" в Лондон по проект на световноизвестния английски архитект Норман Фостър, носител на наградата "Прицкер", ще бъде превърната в арт хотел със 160 стаи и басейн на покрива, съобщи в."Дейли телеграф".

ТЕЦ-ът край Темза е включен в списъка на сградите с архитектурно и историческо значение.

Предвижда се басейнът в London Battersea Power Station да се намира под открито небе, а градината да е по цялата дължина на покрива. Под нея ще има ресторант и бар с панорамен изглед, а също "многофункционално" творческо пространство, което ще се използва за изложби и други арт събития.

Строежът трябва да бъде завършен през 2019 г.

Строителите предвиждат също да има и "електрически булевард" - нова улица с магазини, ресторанти, парк и обществен център. Автор на този проект е американският архитект Франк Гери, създател на музея "Гугенхайм" в Билбао и концертната зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис. Според плана до "Батърси" ще бъде открита нова станция на метрото.

Електроцентралата "Батърси" се състои от 2 здания, построени през 30-те и 50-те години на миналия век. Тя е използвана при снимките на сериала "Доктор Ху", на филми като "Черният рицар", появява се на корицата на албума "Animals" на рок групата "Пинк Флойд".

Източник: БТА