Превозвачи стягат неизправни автобуси заради проверки на ДАИ
Превозвачи стягат неизправни автобуси заради проверки на ДАИ / БГНЕС

31 стари автобуси в Пловдивска област са спрени от движение - това заяви за Дарик шефът на ДАИ-Пловдив Йордан Арабаджиев. Причините за това са най-вече неизправна спирачна система, разхлабено окачване и проблеми с кормилната уредба.

Неизправностите ще бъдат отстранени своевременно, увери Арабаджиев. След приключване на ремонтните дейности, автобусите ще бъдат откарани в КАТ, като се очаква отново да бъдат въведени в движение.

110 от автобусите са отписани от лиценз, т.е. превозвачите не желаят да извършват превози с тях. Обикновено тези превозни средства дълго време са престоявали в гаражи и не са били годни за експлоатация, поради липсващи им основни части или други неизправности.

От началото а проверките до момента са проверени около 380 возила, остава да бъдат инспектирани малко над 200. Йордан Арабаджиев констатира, че през последните две седмици техническите инспектори попадат на случаи на превозни средства с все по-малко отклонения. Той предположи, че преди да ги предоставят на органите на ДАИ, превозвачите проверяват автобусите и поправят евентуалните си пропуски.

До края на следващата седмица всички автобуси в Пловдивска област, произведени преди 1994 г., ще бъдат проверени, след което започват инспекциите на пунктовете за технически преглед.