Преструктурират Агенцията по вписванията, дават й нови функции
Преструктурират Агенцията по вписванията, дават й нови функции / netinfo
Преструктурират Агенцията по вписванията, дават й нови функции
78972
Преструктурират Агенцията по вписванията, дават й нови функции
  • Преструктурират Агенцията по вписванията, дават й нови функции

Агенцията по вписванията няма да бъде закрита, а преструктурирана и натоварена с нови функции. Това каза правосъдният министър Христо Иванов преди редовното заседание на ВСС. Коментарът му идва във връзка с изтекъл в медиите документ с информация, че министерството планира закриване на агенцията и централния регистър по особените залози от 1 август тази година.

Предвиденото закриване на 700 щатни бройки в правосъдното министерство не е свързано с реално съкращаване на толкова хора, защото около половината от тези щатове са незаети. Това означава, че реално работещите хора, които ще бъдат съкратени, са около 350 души от Главна дирекция „Охрана" и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията". Кога обаче ще се случи това, към момента не е ясно.

Агенцията по вписванията ще бъде развивана и надграждана

Министър Иванов обясни, че оптимизацията на цялостната структура на министерството се налага поради значителното намаляване в бюджета за тази година. Министерството на правосъдието се движи с преразход от 1 млн. лв. на месец, посочи Иванов и обясни, че с това планирано съкращение проблемът остава.

Агенцията по вписванията засега остава в настоящия си вид, но в бъдеще ще се върви в посока обособяване й като независима държавна агенция към правителството. Засега няма конкретни срокове, в които това да се случи. Министърът обясни, че идеята е агенцията да поеме колкото се може повече от съществуващите към момента електронни регистри на страната. Засега е планирано съкращаване на пет на сто от административните служители там. Не закриваме дирекции, а ги обединяваме, каза министърът и поясни, че там, където досега е имало по две дирекции в два града, началникът им ще стане общ. Реално става дума за свиването на 28 ръководни позиции.

Елена Маркова пое Агенцията по вписванията

Христо Иванов коментира още и обсъжданите промени в Наказателния кодекс и Гражданския процесуален кодекс, които дават възможност на прокуратурата да блокира сделки между частни лица, както и да атакува сделки при висящи дела, които са в ущърб на държавата и общините. Министърът за пореден път беше категоричен, че никак не е доволен от промените, предложени от ГЕРБ. Той заяви, че е изложил всички свои съображения пред премиера. Иванов сподели, че му се иска депутатите, които са предложили въпросните поправки, да обяснят как тези правомощия на прокуратурата ще дадат възможност да се справим с казуса КТБ, както и какви са конкретните очаквания, за да се овласти по този начин прокуратурата.

Междувременно Сотир Цацаров съобщи, че миналата седмица представителите на ВКП са напуснали работната група за изготвяне на промените в Закона за съдебната власт, организирана от Христо Иванов.