Премиерът създаде групи за управление на паричните потоци на държавните предприятия
Премиерът създаде групи за управление на паричните потоци на държавните предприятия / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министър-председателят в служебното правителство и министър на външните работи Марин Райков издаде днес заповеди за създаване на две междуведомствени работни групи, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Целта на първата работна група е подготовка на цялостен подход към програмите за енергийна ефективност за програмния период 2014-2020 г. Председател ще бъде вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева. В състава на работната група ще бъдат включени и министрите Илияна Цанова, Асен Василев и Юлиан Попов, заместник-министрите към четири министерства и главен експерт в Дирекция „Програмиране на средствата от ЕС” към Министерския съвет.

Втората междуведомствена работна група ще създаде правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните предприятия и държавните дружества. Целта е да се приемат универсални указания на Министерския съвет, които да бъдат спазвани от всички министри и всички държавни предприятия и държавни дружества.

В състава на втората работна група влизат всички министри от служебния кабинет, чиито ресори са свързани с управлението на държавни предприятия, както и министърът на финансите Калин Христов. Председател на работната група е премиерът Марин Райков.