Предлагат на Катар бившето стопанство на УБО, изнасяме пилешко и агнешко за емирството
Предлагат на Катар бившето стопанство на УБО, изнасяме пилешко и агнешко за емирството / снимка: Министерство на земеделието и храните

Интерес към българското пилешко и агнешко месо е бил проявен на международната изложба Agriteq, която се провежда тази седмица в катарската столица Доха. България е сред изложителите.

"Имахме тази сутрин разговор в офиса на Хасад Фууд, това е инвестиционен фонд, 100% държавен", разказа земеделският министър Мирослав Найденов. „Този фонд има за задача да подсигури прехраната на Катар. Имат много големи инвестиции в областта на животновъдството, на зърнопроизводството, аквакултурите - т.е. целия хранителен спектър."

Според министър Найденов след визита на българската делегация през 2010 година вече се отчита конкретен интерес и се работи по конкретни проекти: „Аз бях тук в края на 2010 година и мога да кажа разликата. Тогава ни беше първата среща, по-скоро опознавателна, проучваха се конкурентните предимства на българското земеделие и евентуално сферите, в които биха могли да инвестират. Сега срещата протече при много по-различен начин, с конкретика".

Двамата министър-председатели – на България и на Катар, са се договорили изрично земеделският ни министър и шефът на Хасад Фууд да преминат към конкретна работа по определени проекти.

„Те ще инвестират в България в производството на агнешко месо, пилешко месо и в производството на зърнени култури", обобщи министър Найденов.

Катарците са поискали България да се ангажира с предоставяне на пасища, които да се ползват за отглеждане на агнета, както и са поискали да бъде поет ангажимент за предоставяне на земи, на които да се отглеждат фураж за животните и птицевъдството.

Основният проблем в Катар е необходимостта от диверсификация на доставките на храните, особено на свежи плодове и зеленчуци, както и подсигуряване на пазара с прясно, а не със замразено месо. България има опит в износа на пилешко месо за арабския пазар и това било оценено положително.

Относно възможните конкретни проекти, по които в най-близки срокове може да се говори, министър Найденов отговори: "Проявиха интерес към екарисажа, има готов проект за екарисаж в Угърчин. Има възможност, ако желаят, да закупят изцяло бившето помощно стопанство на УБО, в момента то е акционерно дружество „Врана". То е до София, бившите оранжерии и ферми, където се е произвеждала продукцията за партийния елит, около 1500 дка, заедно с цялата инфраструктура. Предложихме им изграждане на голям логистичен център за експорт на свежи плодове и зеленчуци в Пазарджик".

Днес в 18.30 часа местно време е официалната среща по повод българо-катарския форум, която ще бъде открита от министър-председателите на България и Катар.