Предлагат електронна връзка между пунктовете за технически прегледи
Предлагат електронна връзка между пунктовете за технически прегледи / netinfo

Да се изгради електронна връзка между всички пунктове за технически прегледи на автомобилите. Това ще предложи на Държавната автомобилна администрация министъра на траспорта Петър Мутафчиев. Целта е да се засили контролът върху фирмите, които издават документите за техническа изправност, и върху собствениците на превозни средства. От транспортното министерство работят и по поредните промени в провеждането на шофьорските курсове. Бъдещите водачи ще се изпитват от независими организации, обясни Мутафчиев.

Предложението кандидат-водачите да се изпитват не от представители на ДАИ, а от независими организации е на автоинструктурите. От гилдията изтъкват като аргумент намаляване на корупцията и независимост при оценяването. По думите на Мутафчиев

Когато сме готови изпитите да се извършват от външно организация, то ще има един проходен период от три, четири или шест месеца и тогава вече ще влязат в сила. Това ще е възможността да се оборудват и кабинетите и съответно да определят своите бази в страната. Това от друга страна пък ще ни даде на нас възможност да увеличим бройката на контролните органи по пътищата що се отнася до автомобилната администрация, като част от изпитващите се прехвърлят като проверяващи по пътя, без да увеличаваме съответно администрацията, обясни транспортният министър.

Заради промените в законодателството, свързано с глобите събираемостта им се е увеличила от 6 на 88 процента, допълни транспортният министър. Той се съгласи с констатациите в доклада на Световната банка за безопасността на движението в България, според които мерките за превенция на катастрофите трябва да се финансират от бюджета.