Предлагат данъчно облекчение за българските туристи, почиващи у нас
Предлагат данъчно облекчение за българските туристи, почиващи у нас / netinfo

Българите, които прекарват почивката си у нас, да получават обратно под формата на данъчно облекчение 10 процента от похарчените пари, предлагат хотелиери. До края на годината идеята ще бъде писмено изпратена в Министерството на финансите.

Тази схема работи вече в Сърбия и е успешна, защото увеличава не само приходите за туристическия бизнес, но и за бюджета под формата на повече постъпили данъци, обясни пред Дарик Стефан Шарлопов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По негова информация ефектът се изчислява на 250 млн. евро повече регистрирани приходи в сръбския туризъм. Шарлопов напомни, че през последните години над 1 млн. българи избират да похарчат парите си, заделени за ваканция, в чужбина вместо у нас. Ето какво каза Шарлопов:

От това ще спечели държавата и българинът, и конкретният хотелиер – всички печелят. Единствено методиката трябва да измислим с госпожа Мургина и с господин Орешарски. Което изглежда много просто: отивате вие в хотел на Пампорово, изкарвате си лятото седем дни и това ви струва, грубо казано, 1000 лева. Получавате данъчна фактура и оттам нататък трябва да уточним с тях двамата механизма как и кой ви връща 100 лева. Дали тези 100 лева ви се приспадат от данъците в края на годината от данъчната декларация, дали ви се връщат кеш – това трябва да уточним като методика. Но има хиляди инструменти, които ще дадат възможност на българина да си остави парите тук, да е щастлив и да знае, че има интерес от това. А държавата печели пет пъти.