Правят банка Кадри за чиновници
Правят банка Кадри за чиновници / снимка: БГНЕС

Банка "Кадри" за бъдещи чиновници и край на партийните назначения. Такива са очакваните резултати от нова цялостна стратегия за развитие на публичния сектор. Документът се подготвя от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова.

Борисов: Ако някъде има партийно уволнение на кадърен човек, информирайте ме

Така правителството ще направи опит да пресече нерегламентираните партийни кадрувания в държавната администрация особено след сериозните обвинения към Реформаторския блок за преяждане с власт, отбелязва "Преса".

БСП: Реформаторската страст за власт е неутолима

Предлага се създаване и на листа на чакащи бъдещи чиновници. В нея ще влизат експерти, които са преминали успешно специален тест, който ще покаже дали покриват минималните изисквания, за да станат държавни служители.

Реформаторите в спор помежду си за това кой колко хора е назначил

Екипът на Бъчварова обмисля и други промени като менторски програми за държавни служители и повече гъвкавост на чиновниците, които при желание за развитие ще могат да трупат опит в различни ведомства. Ще бъде записано още, че 6 месеца чиновник не може да заема поста изпълняващ длъжността.

Кунева: Където имаме власт, РБ отговаря за свършеното

Според официалните данни в публичния сектор към 31 декември 2013 година щатът е 144 832 бройки. Във ведомствата по закона за администрацията (без МВР) работят 89 919 души. Преди дни стана ясно, че без конкурс за последните три години са назначение 5057 служители. През изминалата година парашутистите са 1738 души.