Потанин смята да завещае богатството си на благотворителни организации
Потанин смята да завещае богатството си на благотворителни организации / netinfo

Владимир Потанин, президент на холдинга Интеррос, възнамерява да завещае цялото си състояние на благотворителни организации. Това заяви руският предприемач в интервю, публикувано в британския вестник "Файненшъл таймс".

"Никой няма да наследи състоянието ми. Капиталът ми трябва да работи за благото на обществото и ще продължава да работи в името на социални цели", отбеляза Потанин.

"Децата ми растат с баща, който е милиардер и известен човек. На първо място те са в моята сянка, а на второ - каква мотивация имат при това положение да постигнат нещо в живота? Заради това мисля, че решението ми е правилно - да предам състоянието си в служба на обществото, а не по наследство. Решен съм да последвам примера на Бил Гейтс и Уорън Бъфет", заяви милиардерът, пише БТА.

В интервюто за "Файненшъл таймс" Потанин посочва, че планира да увеличи годишното финансиране на създадения от него благотворителен фонд с 10 млн. долара до 25 млн. долара. Фондът е голям спонсор на музея Ермитаж в Санкт Петербург и отпуска милиони долари за стипендии на студенти.

Потанин е един от първите руски магнати, които започнаха да се занимават с благотворителност и си спечели авторитет на Запад, внасяйки 1 млн. долара годишно за фондaция "Гугенхайм", отбелязва британското издание.