Поскъпването на храните може да тласне още 100 млн. души към крайна бедност
Поскъпването на храните може да тласне още 100 млн. души към крайна бедност / снимка: БГНЕС

„Тихото цунами” на повишаващите се цени на храните в света може да тласне още 100 млн. души към още по-голяма бедност, предупреди изпълнителният директор на агенцията към ООН World Food Programme Джозет Шийран на пресконференция в Рим.

Покачващите се цени на храните – 55 процента от юни 2007 година до февруари 2008 година, включително 87 на сто ръст в цената на ориза през март, и свиването на световните борси, дължащо се на по-голямото потребление от производството, сериозно заплашват способността на WFP да спаси милиони хора от глад.

Основният бюджет на агенцията към ООН за тази година е 3,1 млрд. долара, което покрива около 60 процента от храните, които агенцията е могла да купи през миналата година. През следващите седмици основни програми като тези за Дарфур, Северна Уганда, Афганистан и други места може да бъдат “орязани”, ако анализът покаже неудовлетворителни резултати.

Най-важният приоритет на агенцията в момента ще е да осигури храна за хора, които живеят с под 50 цента на ден, за такива, останали без дом и за бежанци, особено за новородени и деца под две години.