Попова: Не бива да се бърза с пенсионната реформа, а да се търси съгласие
Попова: Не бива да се бърза с пенсионната реформа, а да се търси съгласие / снимка: БГНЕС

Пенсионната реформа е част от голямата тема за социалната държава и затова ми се струва, че когато говорим за пенсионни фондове, за възрастта и пенсионирането, трябва да не бързаме, а да търсим широкоекспертно и чисто човешко съгласие и тогава да превъплъщаваме в законови норми и политически решения това, което е решено на широка основа с много партньори и в рамките на достатъчно дълго време. Това заяви в Пловдив вицепрезидентът Маргарита Попова в отговор на въпрос как ще коментира предложенията по пенсионната реформа.

Вицепрезидентът припомни, че понятието "социална държава" означава да се правят политики, които носят благоденствие, добро и възможности на хората в различни възрасти да имат достоен живот. "За мен фразата "Нека възрастните хора да имат поносим живот", е непоносима. Искам възрастните хора да имат достоен живот, да се радват на спокойни старини. Няма политика, която да сме почнали след 1989 г. която да сме направили набързо и да се е оказала удачна", коментира вицепрезидентът.

По думите й, тези политики не трябва да си противоречат, а да са устойчиви. "Когато е за доброто на нашите родители, които са градили тази държава и искат да живеят достойно, аз се радвам когато ГЕРБ, ДПС и всички останали гласуват по един и същи начин", допълни тя.

Вицепрезидентът бе в Пловдив за закриването на фотоизложбата на Огнян Панов "Животът на малцинствата в България".

Изтомник: БТА