Получихме добра оценка от ЕС за отношението към иновациите
Получихме добра оценка от ЕС за отношението към иновациите / netinfo

Страните в Европейския съюз се представят по-добре в областта на иновациите в сравнение с миналата година и изоставането от САЩ постепенно се преодолява, се отбелязва в проучване на Европейската комисия.

Проучването е изготвено от службата на заместник-председателя на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген, отговарящ в Комисията за предприемачеството и промишлеността, предаде БТА.

За много добро отношение към иновационния процес и за оказваното широко съдействие, включително финансово, са похвалени Швеция, Германия, Дания и Финландия. В една група с тях, макар и не със същите оценки, са поставени Франция, Великобритания, Холандия, Белгия, Австрия и Ирландия.

В следващата група службата на комисаря Ферхойген е поставила десет страни, сред които и нашата. Тези страни са България, Полша, Чехия, Португалия, Словения, Латвия, Литва, Гърция, Румъния и Кипър.

Държавите в Европейския съюз, посочени като отделящи слабо внимание на иновациите, са Испания, Италия, Унгария, Естония и Малта.

Иновациите заемат важно място в стратегията на Европейската комисия за осигуряване на стабилен икономически растеж и увеличаване на работните места в Европейския съюз. В проучването, подготвено преди Европейския съвет на високо равнище, който ще се състои на 8 и 9 март в Брюксел, са оценени различни фактори, от достъпа до широколентов Интернет до отпусканите държавни средства за научна и развойна дейност и износа на високотехнологични продукти.

Според проучването разликата в отношението към иновационния процес между САЩ и Европейския съюз постепенно намалява, въпреки че и сега в Европа се харчат около една трета по-малко средства за изследвания и иновации в сравнение със САЩ.