Подписват меморандум за ускоряване строителството на „Набуко”
Подписват меморандум за ускоряване строителството на „Набуко” / netinfo

Меморандум за ускоряване строителството на газопровода „Набуко” ще подпишат икономическите министри на страните по проекта сред които е и България, съобщи министър Петър Димитров. Документът регламентира и приемането на германската компания RWE за съдружник в проекта.

Министър Димитров ще подпише с колегите си от Австрия, Унгария, Румъния и Турция документ за подкрепа на компаниите, които ще строят Набуко. Ускоряването на проекта е резултат от заплахата за недостиг на природен газ в Европа, а не заради подписаното споразумение с Русия за тръбата „Южен поток”, подчерта Петър Димитров.

Сключеното споразумение между руската компания „Газпорм „и OMV, която е австрийския партньор по проекта „Набуко”, е само търговска платформа и няма да повлияе върху газопровода, заяви Верна Роли, член на Борда на директорите на OMV Gaz.

От OMV казаха още, че търговци от седем страни вече са заявили интерес да транзитират синьо гориво през „Набуко”. Строежът на тръбата ще започне през 2010 година, а до 2013 година трябва да започни транзитирането газ, а до 2018 година проектът ще бъде финализиран.