Петър Димитров: Митал явно няма правомощие да продаде “Кремиковци”
Петър Димитров: Митал явно няма правомощие да продаде “Кремиковци” / netinfo

Няма вариант „Кремиковци” да спре, заяви пред Дарик министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. По думите му, желанието на правителството е да бъде запазена цяла мажоритарната собственост на комбината и той да бъде поет от стратегически инвеститор, който ясно да се ангажира, че ще изпълни т. нар. план за жизнеспособност до края на годината.

Според министър Димитров, след като Прамод Митал е заявил, че не може да осигури ресурс за изпълнението на плана за жизнеспособност, е очевидно, че трябва да има промяна.

След направените консултации надделява мнението, че според българското законодателство от Прамод Митал не може да се търси съдебна отговорност, а по-скоро от мениджърите на комбината, каза още министърът на икономиката Петър Димитров в предаването “Седмицата” на Дарик. Промяната, която се появи, е, че г-н Митал не продаде или очевидно няма правомощие да продаде “Кремиковци” и от тази гледна точка се отлага процедурата по продажбата, обясни Петър Димитров.

Министърът добави:  

Нещата зависят от държателите на облигациите, които са осигурили кредита от 325 милиона евро. Те в момента държат нещата в ръцете си. Това са големи финансови играчи от Англия, Канада, а също така и “Дойче банк”. Те ще контролират бъдещия собственик, тъй като искат да си гарантират доходността на издадените облигации. Ако нещата минат по схемата да има консултации, то най-малкото два-три месеца ще са необходими, за да може да се стигне до препродаване на комбината. Ако бондхолдерите се намесят оперативно, развръзката може да бъде още от понеделник.

Приказките „дайте да го изравним със земята, за да построим там нов град” не са в интерес на България. В интерес на България е да изчистим „Кремиковци” и действително край комбината да може да се направи бизнес парк.

Димитров каза още, че държавата е блокирала акциите на големия металургичен комбинат, за да не бъде разпродаден заводът на парче.