Пенсионните дружества ще завършат годината с отрицателна доходност
Пенсионните дружества ще завършат годината с отрицателна доходност / Sofia Photo Agency
Пенсионните дружества ще завършат годината с отрицателна доходност, като за последните два месеца универсалните пенсионните фондове са с 12% отрицателна доходност, съобщи Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Основната причина за тази отрицателна доходност е сривът на Фондовата борса.

Пенсионните дружества са направили всичко възможно за ограничаване на загубите, които при сегашния спад на цените на ценни книжа са били неизбежни. Към края на 2007 г. активите на тези дружества се оценяват на около 2,5 млрд. лева.

На пенсионните фондове се гледа като на спасителен пояс в момента, тъй като имат постоянен поток от свежи пари. Те нямат право да имат повече от 25 процента от активите си в банкови депозити и 5 процента в брой, напомни Абаджиев. Постоянната инвестиция на пенсионните фондове в акции е ограничила и спадовете на основните борсови индекси до още по-ниски нива от сегашните.

Най-тежко понасят загубите тези хора, които са инвестирали в доброволните пенсионни фондове и са теглили реализираните печалби. Тези, които са приели тази инвестиция като по-дългосрочна и са оставили парите си непокътнати, сега по време на кризата са много по-спокойни, поясни Абаджиев.