Отварят офертите по проекта за по-бърз жп транспорт от София до Бургас
Отварят офертите по проекта за по-бърз жп транспорт от София до Бургас / снимкa: Sofia Photo Agency
Отварят офертите по проекта за по-бърз жп транспорт от София до Бургас
25961
Отварят офертите по проекта за по-бърз жп транспорт от София до Бургас
  • Отварят офертите по проекта за по-бърз жп транспорт от София до Бургас

С повече от час ще се намали времето за пътуване с влак от София до Бургас след приключването на ремонта на релсовия път от столицата до морския град, съобщиха за Дарик от Железопътната инфраструктура. В сградата на релсовото дружество ще бъдат отворени офертите по проекта.

Проектът за ЖП линията София - Бургас е по линия на Оперативна програма „Транспорт", а стойността му е 366 милиона лева.

Офертите за железопътния ремонт ще бъдат отворени в присъствието на транспортния министър Александър Цветков. Срокът за ремонтирането на жп отсечката е 3 години, а общата разгъната дължина на релсите е 291 километра, обясни за Дарик Десислава Георгиева, директор „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в железопътната инфраструктура, и допълни: „Имало е голям интерес към закупуване на тръжната документация по този проект. Целта на проекта е да се постигне една по-висока скорост от средната, която е в момента от 80 км/ч, а това ще намали пътуването с 1 час и 10 минути".

С ремонтирането на жп линията София - Бургас ще намалеят и инцидентите с влакове, допълниха от Железопътната инфраструктура.