/ БГНЕС, архив
Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) изразиха несъгласие с отлагането на действието на т.нар. Закон за контрол на търговията с горива. Вчера правителството реши да предложи на парламента да отложи действието на закона за 1 юли, вместо документът да влезе в сила в началото на февруари. Възможни са и поправки в така приетия нормативен акт.
 
Българската петролна и газова асоциация настоява и за среща с премиера Бойко Борисов по повод решението на кабинета. Организацията прекратява членството си в Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) заради предложението да се отложи влизането в сила на закона.

Малките търговци на горива излизат на протест

Според Българската стопанска камара (БСК) подобно отлагане би било пореден удар върху законността и прилагането на ефективни мерки за борба със сивата икономика и контрабандата.

От работодателската организация настояват МС да оттегли предложението си за отлагане на срока за влизане в сила на закона и принципно да преосмисли цялостното си поведение в сферата на нормотворчеството, като съсредоточи усилията си върху собствените си правомощия и остави законодателната дейност в ръцете на Народното събрание, както повелява Конституцията на България. Това е записано в отворено писмо до медиите, разпространено от пресцентъра на Камарата.