Отлагат подписването на споразумението за Бургас-Александруполис
Отлагат подписването на споразумението за Бургас-Александруполис / netinfo
Подписването на междуправителственото споразумение за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис на стойност 1 млрд. долара е отложено за следващата седмица, предаде РИА-Новости, като цитира осведомен източник.

Според него подписването е отложено поради необходимостта от редактиране на текста. Цитираният от РИА-Новости източник посочва, че се очаква документът да бъде подписан в началото на следващата седмица.

По-рано Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че се отлага подписването на междуправителственото споразумение за подкрепа на проекта за петролопровода Бургас-Александруполис. Документът трябваше да бъде подписан в Атина утре от ресорните министри на България, Гърция и Русия, предаде БТА.

От министерството посочиха, че се очаква руската страна да предложи дата за подписване на споразумението в рамките на този месец. Българското министерство не коментира причината за отлагането на подписването на споразумението.

В началото на февруари тази година делегации от Русия, България и Гърция подписаха протокол, потвърждаващ, че споразумението за изграждане на Бургас-Александруполис е финализирано, координирано и готово за подписване.

Дългият 280 км. петролопровод ще подава руски петрол към Европа, САЩ и Азиатско-тихоокеанския район през българското черноморско пристанище Бургас и гръцкото Александруполис на Егейско море. Това ще увеличи ролята на двете страни (България и Гърция) като важни енергийни транзитни центрове.