Открити са големи нарушения при хранителните добавки
Открити са големи нарушения при хранителните добавки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Открити са големи нарушения при производството и търговията с хранителни добавки
51688
Открити са големи нарушения при производството и търговията с хранителни добавки
  • Открити са големи нарушения при производството и търговията с хранителни добавки

Огромни нарушения при производството и търговията с хранителни добавки е открила агенцията по храните. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов, който отговори на рекордния 14-ти пореден въпрос по време на парламентарния контрол.

Мирослав Найденов посочи, че в някои добавки са откривани вещества от растения, които са от забранителния списък, както и много заблуждаващи съобщения, че продуктите лекуват какво ли не, „но за рак, мерак и простак лечение няма", затова няма да се откажем, категоричен бе земеделският министър.

Агенцията ще продължи проверките в бизнеса с хранителни добавки, в който по думите на министъра се въртят толкова пари, колкото и в лекарствения.

„Когато започнахме акцията срещу тези „хранителни добавки", които заблуждават най-вече нашите родители, нашите деца и тези, които спортуват и ги гълтат без някакво предписание и без дозировки, тогава ме предупредиха, че в този бизнес средствата, които се въртят, са равни почти, ако не изцяло на средствата, които се въртят в бизнеса с лекарства. И тогава ми казаха: заради лекарствата са си отишли много министри. Ние видяхме, че си отиде и последният министър от нашето правителство. Предупредиха ме, че ще си отида и аз. Сега ви казвам откровено: аз знам, че след като започнахме тази акция, не парламентарни питания ще има по този въпрос, не статии утре ще ми организират, но ви го казвам от тази трибуна - няма да спрем. Работим по закон", каза министърът и допълни:

„Знаем, че не можем да го направим с магическа пръчка изведнъж, защото това се е правило години наред и сега решаваме да бръкнем там и оттам излизат чудеса, защото когато ги изпратихме да се изследват, излезе, че няма витамини в това, което продават примерно за витамин С. Излезе, че някои от тези, които ги констатираха, пише, че лекуват всичко - рак, диабет и не знам още какво. За рак, мерак и простак още лечение няма. Но аз ще продължа, казвам ви".

Мирослав Найденов допълни, че ако някой възразява на административните актове, има процедура за възражения, да ги обжалва, но това няма да спре агенцията.