Отказът от „Белене” е под натиска на САЩ според „Независимая газета”
Отказът от „Белене” е под натиска на САЩ според „Независимая газета” / снимка: БГНЕС, архив

Под заглавие "Политическа подбуда" руският вестник "Независимая газета" публикува обширна статия, посветена на проекта „Белене", в която се твърди, че отказът е станал под натиск на САЩ. В статията се изброяват предимствата на проекта, като покриване на все по-увеличаващите се нужди на България от електроенергия, ниската цена на произвежданата в атомни централи енергия, намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата със 7-10 милиона тона годишно, създаване на условия за износ на енергия за съседни страни, както и това, че до 30 процента от оборудването за централата е щяло да се произвежда в български заводи, което в условията на спад на световната икономика и на кризата в ЕС не е маловажно за България.

Изданието посочва, че не е можело да се говори за технически или финансови проблеми, свързани с изграждането на централата. Изтъкват се техническите характеристики на проекта. Подчертава се, че „Росатом" е предложил на България най-съвременния проект за атомна централа, основаващ се на руския проект АЕЦ 92, получил европейски сертификат през 2007 г. Допълва се, че проектът за Белене отговаря на спецификациите в техническото задание на възложителя, съответства на международните стандарти и на рекомендациите на МААЕ, откроява се със завишени характеристики за безопасност. Припомня се, че според международни експерти проектът „Белене" е един от най-добрите в света и може да бъде приспаднат към централи от така нареченото поколение 3 плюс, а през 2009 г. е бил определен и като един от трите примера за реактори от трето поколение, редом с проектите в Олкилуото, Финландия и Фламанвил, Франция.

В статията се изброяват и предложенията на руската страна по финансовото измерение на проекта, пише БТА. „Росатом" не само е успял да привлече за инвестиции финландския концерн „Фортум" и френската компания „Алтран", но и е предложил схема за финансиране и собственост на АЕЦ Белене", която да е удобна за българската страна, твърди вестникът. Първоначално изграждането на централата се оценяваше на 3,9 милиарда евро, без да се отчита растежът на цените, припомня изданието и посочва, че сумата е внушителна, но взимайки предвид това руската страна нееднократно е предлагала възможности за предоставяне на кредити за Белене, сред които механизъм за кредитиране на проекта от 70 до 100 процента, при което българската страна е щяла да запази за себе си контролния пакет акции.

В края на статията се припомня, че действията на българската страна относно отказа от АЕЦ „Белене" могат да бъдат разбрани, като се обърне внимание на това кой западен политик е поздравил първи България с решението да се откаже от Белене. Припомня се, че това е бил американският държавен секретар Хилъри Клинтън на срещата за Сирия в Истанбул. А относно изявленията на президента Плевнелиев за италианския вестник "Кориере дела сера" и редица български медии, че сега България ще стане по-малко зависима от Русия в сферата на енергетиката, "Независимая газета" посочва, че през последните години темата за енергозависимостта от Русия се е превърнала във "фетиш" за много западни политици и техните ревностни твърдения в тази насока започват да напомнят на най-лошите моменти от епохата на Студената война, отбелязва вестникът. Накрая се споменава и вече споменатата от други руски издания сума до 1 милиард евро за неустойки по проекта, като се припомня, че тази сума е на базата на оценки на някои експерти.